9.10.2011

Mustaotsalepinkäinen (lanmin)


La 8.10 Oulun jätäri.

Staijasin merelle päin ja laskeskelin naurulokkeja, kun näin sivusilmällä puskaan tupsahtavan linnun. Vaistomaisesti otin Nikonin tulille ja aloin tähtäilee, kun jo kyseinen lintu nousi jälleen siiville. Räiskäytin ruudun, jolloin näin etsimen läpi, että "taas yksi lukuisista lantuista", joita tänä vuonna on näkynyt poikkeuksellisen paljon. Huolimattomuuttani en sen enmpää kiinnittänyt lepinkäiseen huomiota, vaan jatkoin staijausta. Tänään vasta rupesin arkistoimaan vkl:n kuvasatoa, jolloin huomasin, et tämä lanttu ei ollutkaan ihan tavallisennäköinen vaan pikemminkin mustaotsainen versio. Kyseessä on PPLY:n tämän vuoden eka ja historian myöhäisin havainto lajista.




5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Isolepinkäinen? Valkoista harmaan selän ja mustan siiven välissä, valkoinen siipilaikku isolepinkäisen muotoinen ja valkoiset tertiaalien kärjet. Pyrstö pitkä.

Petteri Mäkelä kirjoitti...

Muotlehan siinä, ihan jo mustan otsan perusteella. Siipilaikkukin näyttää hyvältä, onko kuvaa siipi avoinna?

Anonyymi kirjoitti...

Minusta isolepinkäinen: pitkä pyrstö, lyhyt projektio ja valkeat hartialaikut eivät sopine mustaotsalepinkäiselle. Miksi tämä olisi mustaotsa?

Anonyymi kirjoitti...

Valkoinen kurkku rajoittuu diffuusisti pinkinsävyiseen? vatsapuoleen. Sekin sopii mustaotsalle.

haakt

Östpa kirjoitti...

Hei!

Kiitos kommenteista!
Valitettavasti ei ole kuvaa siipi avoinna.

Ja vastaukseen Anonyymille (eka ja kolmas viesti lienee samalta henkilöltä?), miksi isolepinkäien:

Petteri ja Kari jo vähän valoittikin. Vielä lisäisin että pää sekä nokka passaa mustaotsalle. Asiantuntijalausunnon perusteella vaaleat hartijalaikut voivat esiintyä minorilla etenkin tuoreessa puvussa. Pyrstön pituutta en osaa itse kuvan perusteella arvioida.