11.7.2012

Sirkkalintuja ja vähän muutakin

Muuttohaukat
Heinäkuu pyörähti käyntiin Haapaveden maastossa. Sunnuntaina kuun ekana päivänä tein pikku piston Piipsannevalle ja heti tullessa hoksasin pari petoa turvepeltojen yllä. Pikainen tsekkaus kiffellä viittasi isoon falcoon ja niimpä vaihdoin kiikarin kameraan ja napsin muutamia kuvia. Nuorilta muuttohaukoiltahan ne vaikutti, vaikkei päässykään mässäilemään. Lietealtailla oli perinteiseen tapaan suuri määrä taveja sekä mm. harmaasorsapoikue.

Ylpeä isosisko
Seuraavana yönä päätin käydä kokeilemassa tarttuisko vielä uusia yölaulajia haaviin. Muutaman tunnin reissu tuotti vuoden viidennen pensassirkkalinnun listoilleni sekä viitakerttusen ja ruisrääkän. Jokunen asio näkyi myös (määritetyt suopöllöjä). Aamun valjettua puolille päivin, en ollut enää yksinkertainen isä, kun saimme tyttövauvan klo 12.36! Samalla  Liljasta tuli ISOsisko.


9.7 kello 1.13 oli puhelimeeni singahtanu tälläinen viesti:
LOCFLUMUHOSMAHD. Loclan ei pois suljettu! Koivikko Ä Sammontien päässä. Multakasojen luota vas n.100m radan varressa pusikossa. honpe ja  09070113/saate
Viirusirkkalinnun majailupaikalta

 ja aamulla 5.24 oli tullut toinen viesti, jossa määritys oli varmistunut viirusirkkalinnuksi! Noh, mullaha tieteski oli puhelin toisessa huoneessa ja äänettömällä. Huomasin nämä viestit vasta seuraavana aamuna myöhään. Maltan kuitenkin odottaa iltaan asti ja noin 23.30 olen jo Muhoksella Sammontien päässä multakasoilla. Jonkin aikaa seisoskeltuani, tulevat kauempaa kasojen takaa vastaan Karvosen Juhani ja Kinnusen Pietari kehottaen menemään rohkeasti lähemmäs; lintu oli ollut ihan hetki sitten pätkittäin äänessä! Edellisenä iltana sirkkalintu oli kuulunut ihan tielle asti, mutta suhteellisen voimakas tuuli heikensi nyt kuuluvuutta. Kasojen taakse päästyä konsertti tosiaan alkoikin: aluksi muutaman sekunnin pätkiä, mutta vajaan tunnin päästä jo pitempiä pätkiä ja todella aktiivisesti. Mukavahan sitä Suomen elistä oli kuunnella iha tosissaan. Harmi, ettei päässyt näkemään vaikka yritys oli kova (sen puolentoista tunnin ajan mitä paikalla olin). En lähtenyt luonnollisestikaan komppaamaan lintua, sillä varmaan halukkaita kuuntelijoita on vielä muitakin!



Ei kommentteja: