23.5.2012

Virolahti 18.5.

Hanhimuuttoa aamupäistä
Perjantai 18.5 Virolahti, Harvajanniemi
 klo 7.00-


Ensimäinen herätys soi 3.30 mutta pian sai todeta, että sääennustus piti kutinsa: vettä tuli taivaan täydeltä. Loppujen lopuksi nousimme ylös vasta puol seittemän tienoolla ja nopeasti eväät tehtyä kiiruhdimme Harvajanniemen kärkeen. Sade oli huomattavasti vähentynyt, vain jonkin verran tihkutti kohtalaisen tuulen (8m/s) säestämänä.

Hanhimuuttoa hieman sään parannuttua
Oikeastaan heti kello 7 jälkeen alkoi vaikuttaa siltä, että arktika on alkanut: gaviaa rupesi lappaaaan ensin useiden kymmenien lintujen parvia ja tahti vaan kiihtyi. Sitemin suurimmaksi parveksi laskimme a140 ja yhteensä aamun ekan viiden tunnin aikana kertyikin n. 4600. Linnut tulivat kohtuu matalalla, mutta laajalla rintamalla ja lujaa! Havainnointia haittasi aika ajoin voimistuva sade ja tuuli joka yhä oli kova. Samaan aikaan muutti Alleja (Clangula hyemalis) aluksi pieniä parvia ja kokoajan parvien koot kasvoivat. Toiselle kymppitonnille loppusumma meni niidenkin osalta ekojen viiden tunnin aikana. Ehkä mieleenpainuvin näky oli kuitenkin Valkoposkihanhien (Branta leucopsis) massamuutto! Lintuja tuntui piisaavaan jokapuolelta; niitä tuli vasemmalta ja oikeala, tuli korkealta ja matalalta... tuli siis ihan kaikkialta! Siinä oli kirjuri (Mika R) tiukilla, kun jatkuvasti tuli informatiivisia ilmoituksia lintumääristä. Aamun aikana saimmekin kirjattua n. 77000 vapoa ja n. 5400 Sepelhanhea (Branta bernicla), mutta paljon varmasti jäi myös kirjaamattakin, johtuen olosuhteista. Myös Merikihuja (Stercorarius parasiticus) meni aamun aikana mukavasti, yhteensä 63. Tilanne alkoi rauhoittua selkeästi aamupäivän jälkeen, kun sää kirkastui ja sateesta ei ollut tietoa (tuuli kyllä muistutteli vielä olemassaolostaan).

Kyhmyhaahka antaa meren viedä
Koska lintutilanne hiljentyi niin radikaalisti puolen päivän jälkeen, päätimme Jukan ja Tomin kanssa  suunnata Harvajanniemestä Hurppuun  bongaamaan Pudaksen Sepon porukan löytämää Kyhmyhaahkaa (Somateria spectabilis). Samalta paikalta, Verkkokalliolta, tuli retkellemme uutena lajina myös Harmaasorsa (Anas strepera). Pikaisen bongausreissun jälkeen kävimme myös nauttimassa Arktikapäivillä maittavan hernekeittolounaan. Jatkoimme seuraavaksi Eastgaten kautta kurkelan pelloille staijiin. Liikkeellä oli useita Sääksiä (Pandion haliaetus), Mehiläishaukkoja (Pernis apivorus), Hiirihaukkoja (Buteo buteo)  ja Varpushaukkoja (Accipiter nisus). Palokärkipariskunta (Dryocopus martius) ruksittiin myös listoille. Kävmmepä koeajamassa Kurkelan lintutorninkin.

Lapintiira mökkirannassa Harvajanniemessä
Vaalean muodon merikihu
 Palasimme iltapäivästä takaisin Harvajanniemen kärkeen Rantasten oltua jo iltastaijissa. Illan lintupajatso tuntui olevan kuitenkin tyhjä, johtuen aamun rynnistyksestä. Ainoastaan  Alleja ja Merikihuja muutti jonkin verran. Mika R & co, jotka olivat olleet koko päivän staijissa harvajanniemessä, lähtivät enne klo 20 mökille valmistatumaan jo seuraavaan päivään. Jukan ja Tomin kanssa päätimme jäädä vielä staijiin, koska emme olleet päivällä saaneet tapituskiintiötä vielä täyteen. Niimpä tuijotus jälleen kerran palkittiin, kun klo 20.25 Jorma Kirjonen huikkasi että Rissa "Muurahaisen" päällä (eräs pieni saari suoraan edessämme). 2kv  Pikkukajava (Rissa tridactyla) löytyi nopeasti johtuen hyvästä nuotituksesta  ja pian seurasinkin sen kieppuilevaa lentoa, kunnes vaihdoimme Jukan kanssa putkia, jotta hän sai  vuodarin kuitatuksi vaivattomasti. Lintu meni E kahesta miikasta, joten laji näkyi todella upeasti. Tähän lajiin olikin hyvä päättää illan staiji Harvajanniemen käressä!

Kävimme vielä Haminan Savilahella bongaamassa Ruokosirkkalintua (Locustella luscinioides), joka oli heti paikalle tultuamme mukavasti äänessä klo 23.00. Jonkin aikaa surinaa kuunneltuamme, suuntasimme jälleen Haminan Kirkkojärvelle. Tällä kertaa kuulimme Satakielien lisäksi myös Rastaskerttusen (Acrocephalus arundinaceus) karheaa laulua.

Ei kommentteja: